Kuvakaappaus on näppärä tapa tallentaa näytön sisältö kuvaksi. Tässä artikkelissa neuvotaan kuinka otat kuvakaappauksen Windows-tietokoneella.
"

Kuvakaappaus Windows

Näyttökuvan ottaminen Windowsissa

Microsoft Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 8 ja Windows 7 kuvakaappauksen ottaminen onnistuu sekä näppäinkomennoilla että kuvakaappaustyökalun avulla. Kuvankaappauksen voi ottaa koko näytöstä, valitusta ikkunasta tai vain haluamastasi näytön osasta.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Raketti

Kuvakaappauksen ottaminen näppäinkomennoilla

Leikepöydälle

Helpoiten kuvan koko näytöstä saa kaapattua painamalla Print Screen -näppäintä, joka löytyy näppäimistön oikeasta yläkulmasta. Huomaa, että Print Screen -näppäin voi olla merkitty myös PrtScn tai PrtSc. Lisäksi on huomioitava, että joidenkin kannettavien tietokoneiden osalta täytyy lisäksi painaa FN-painiketta, että Print Screen -painike toimii.

Valittuna olevasta ikkunasta kuvakaappauksen saa painamalla yhtä aikaa Alt-näppäimen + Print Screen -näppäimen.

Kuvakaappauksen ottaminen halutusta näytön osasta onnistuu seuraavasti. Ensin painetaan yhtä aikaa Windows-näppäin + Vaihto-näppäin + S-kirjain. Näin hiiren osoitin muuttuu ristiosoittimeksi. Nyt voit valita kaapattavan alue hiirellä vetämällä. Tämä näppäinyhdistelmä toimii myös Windows 11 käyttöjärjestelmässä. Se käynnistää “Kuvakaappaustyökalu” ohjelman.

Edellä kuvatuilla tavoilla otettu kuvankaappaus on tallennettu tilapäisesti Windowsin leikepöydälle. Leikepöydältä kuvan voi liittää haluttuun ohjelmaan esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaan (Word) tai kuvankäsittelyohjelmaan (Windows Paint).

Kuvatiedostoksi

Voit ottaa kuvakaappauksen (näyttökuvan) painamalla yhtä aikaa Windows-näppäintä + Print Screen -näppäintä. Huomaa, että Print Screen -näppäin voi olla merkitty myös PrtScn tai PrtSc. Lisäksi on huomioitava, että joidenkin kannettavien tietokoneiden osalta täytyy lisäksi painaa FN-painiketta, että Print Screen -painike toimii.

Näin otetut kuvakaappaus kuvat tallentuvat automaattisesti Näyttökuvat-kansioon, joka löytyy Kuvat-kansiosta. 

Mainos

Kuvakaappaustyökalu

Miten otan kuvakaappauksen tietokoneen ruudulta ja vain tietyltä alueelta? Kuvakaappaustyökalu on tähän tarkoitukseen juuri se oikea väline. Voit tallentaa kuvakaappauksen suoraan työpöydällesi, josta löydät sen sitten kätevästi. Windows 10:ssä ohjelma löytyy nimellä Kuvakaappaustyökalu. Windows 7:ssä ohjelma on nimeltään Leikkaustyökalu. Englanninkielinen versio Leikkaustyökalusta tunnetaan ”Snipping tool” nimellä.

Kaappaustyökalu löytyy helpoiten Aloitus-valikon kautta. Avaa Aloitus-valikko ja kirjoita hakuun työkalun nimi (Windows 10: Kuvakaappaustyökalu, Windows 7 Leikkaustyökalu).

Windows 11 käyttöjärjestelmässä, klikkaa suurennuslasin kuvaketta näytön alavalikosta. Se käynnistää “etsi” toiminnon. Kirjoita “Kuvakaappaustyökalu” hakukenttään.

Kuvaruudulle ilmestyy nyt leikkaustyökalun oma ikkuna. Valitse kuvake, jossa on sakset, ”Uusi”.
Rajaa hiirellä kuvaruudulta alue, jonka haluat kuvatiedostoksi. Nyt rajaamasi alue ilmestyy leikkaustyökalun ikkunaan.
Seuraavaksi valitse levykkeen kuvake leikkaustyökalun valikosta. Nyt avautuu oma ikkuna kuvan tallentamista varten. Valitse tallennuskohteeksi työpöytä, jotta kuvatiedosto löytyy helposti. Englanninkielisessä käyttöjärjestelmässä ”Työpöytä” löytyy nimellä ”Desktop”.
Lopuksi paina ”Tallenna” ja kuvakaappaus tallentuu työpöydällesi. Leikkaustyökalun ikkuna jää vielä näytölle ja voit halutessasi ottaa uusia kuvakaappauksia tai vaihtoehtoisesti sulkea ikkunan punaista ruksia painamalla ikkunan oikeasta yläkulmasta.

Kuvankaappaus Leikkaa ja luonnostele -työkalulla

Windows 10:n Kuvakaappaustyökalu on korvautumassa uudella Leikkaa ja luonnostele -työkalulla. Työkalua pääsee jo nyt kokeilemaan ja sen saa avattua aloitusvalikosta tai näppäinkomennolla Windows-näppäin + Vaihto + S.

Lisää kuvakaappausohjeita löydät kuvankaappaus sivulta.

Suosituimmat julkaisut

Windows

Kuvakaappaus on näppärä tapa tallentaa näytön sisältö kuvaksi. Tässä artikkelissa neuvotaan kuinka otat kuvakaappauksen Windows-tietokoneella.

Android

Kuvakaappaus on näppärä tapa tallentaa näytön sisältö kuvaksi. Tässä artikkelissa neuvotaan kuinka otat kuvakaappauksen Android-laitteella.

Mac

Kuvakaappaus on näppärä tapa tallentaa näytön sisältö kuvaksi. Tässä artikkelissa neuvotaan kuinka otat kuvakaappauksen Mac-tietokoneella.

Uusimmat julkaisut

kuvakaappaus vinkit ja ohjeet mobiili

IMEI-koodin selvittäminen helposti

Puhelimen yksilöllinen IMEI-koodi auttaa, jos puhelin katoaa tai varastetaan. Katso kuinka voit selvittää koodin iPhonesta tai Android-puhelimesta.

kuvakaappaus android ohje

Näyttökuvan ottaminen Android

Kuvakaappaus on näppärä tapa tallentaa näytön sisältö kuvaksi. Tässä artikkelissa neuvotaan kuinka otat kuvakaappauksen Android-laitteella.

kuvakaappaus vinkit ja ohjeet mobiili

iPhonen uudelleenkäynnistäminen

Miten tapahtuu iPhonen uudelleenkäynnistäminen? Aika ajoin tulee eteen tilanne, että iPhone pitää joko sammuttaa kokonaan tai uudelleen käynnistää. Tämän artikkelin...
kuvakaappaus google ohje

Näyttökuvan ottaminen Chromebook

Kuvakaappaus on näppärä tapa tallentaa näytön sisältö kuvaksi. Tässä artikkelissa neuvotaan kuinka otat kuvakaappauksen Chromebook

kuvakaappaus vinkit ja ohjeet mobiili

Tunnista iPad-malli

Kuinka erottaa eri iPad-mallit toisistaan? Milloin oma iPad julkaistiin? Mitkä olivat, tietyn iPad-mallin tallennustila vaihtoehdot? Missä malleissa on Face ID...
kuvakaappaus vinkit ja ohjeet mobiili

SIM-kortin vaihtaminen iPad

Tiedätkö kuinka iPadiin vaihdetaan SIM-kortti. Tämän artikkelin avulla selviää, kuinka tapahtuu SIM-kortin vaihtaminen iPad.

kuvakaappaus vinkit ja ohjeet mobiili

SIM-kortin vaihtaminen iPhone

Tiedätkö kuinka iPhoneen vaihdetaan SIM-kortti. Tämän artikkelin avulla selviää, kuinka tapahtuu SIM-kortin vaihtaminen iPhone.

kuvakaappaus vinkit ja ohjeet mobiili

Tunnista iPhone-malli

Miten erottaa eri iPhone-mallit toisistaan? Milloin tietty iPhone-malli julkaistiin? Mikä mallinumero vastaa mitäkin iPhone-mallia? Mikä olivat, tietyn iPhone-mallin...
kuvakaappaus apple ohje

Näyttökuvan ottaminen Apple Watch

Kuvankaappaus on näppärä tapa tallentaa näytön sisältö kuvaksi. Tässä artikkelissa neuvotaan kuinka otat kuvakaappauksen Apple Watchilla.

kuvakaappaus vinkit ja ohjeet mobiili

Mallinumero hakusessa iPhone tai iPad

Laitteen mallinumero hukassa? Applen iPhonen, iPadin ja iPod touchin mallinumeron voi löytää useammasta eri paikasta. Tämä artikkeli auttaa mallinumeron...

Pin It on Pinterest

Kerro kaverille

Oliko artikkeli mielestäsi hyödyllinen? Kerro siitä myös kavereille.